Надіслати
НОВИНУ
 
2/10/2020    П:2721 К:2
Виноградар із Тересви створює елітні вина (ФОТО)
Подружжя Івана Івановича та Любові Юріївни Ільків з Тересви захоплюється вирощуванням винограду добірних сортів та екзотичних фруктів, а віднедавна почали виготовляти елітні вина.
Вчителі за фахом, займатись виноградарством почали у 90-х, коли освітянам по кілька місяців не платили зарплат, а жити з чогось треба було. У садівництві знаходили віддушину і радість після насичених шкільних буднів. З часом хобі для душі переросло в улюблену справу, з професійним підходом. Господарі почали вивчати спеціалізовану літературу, консультуватися з науковцями та виноградарями з різних куточків України і не тільки.

«Я завжди звертаюсь до першоджерел. Коли задумав займатись виноградом, найняв таксі і поїхав до Інституту Таїрова (ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім.В.Таїрова» на Одещині), –  розповідає Іван Іванович. – Бо в нас на базарах у той час ходило багато підробок. А вирощувати персики вчився у професора Василя Заяця з Мукачівщини, нині вже покійного, за його книгою «Персик у Карпатах», – розповідає Іван Ілько.   



Тересвянський виноградар стверджує, що такого сприятливого клімату для вирощування винограду, як на Закарпатті, немає більше ніде в Україні:
 «У нас влітку вдосталь тепла, зима помірна, а грунт багатий на мікроелементи, які і «роблять» смак.  Де помірний клімат, і виноград достигає довго – там і ароматика краща, тому «великі» вина роблять лише з винограду, вирощеного у помірному кліматі. З ранніх сортів зробити таке вино неможливо. Тому наші вино та фрукти найсмачніші».

Зараз у Ільків одна з найбільших колекцій винограду в області – більше двохсот сортів,  яка постійно поповнюється.





«У нас є сорти, яких немає більше ні в кого на Закарпатті. До прикладу, один із «великих» винних червоних сортів –  італійський Неббіоло («неббіо» у перекладі «туман», це виноград, який росте у туманній місцевості, схожій на Закарпаття). Також багато французьких – Шардоне, Піно-нуар, Піно-грі, Совіньйон Блан, Сен Лоран, Марсан, австрійські сорти Грюнер Вельтлінер, який в Австрії займає третину площ виноградників, Цвайгельт та багато інших. Для нашого регіону підбираю сорти під кутом зору австрійців і німців, в яких кліматичні і ґрунтові умови схожі на наші», – каже винороб.

Саджанці Іван Ілько купує з італійського розсадника, через друзів – авторитетних українських сомельє.



Вага грона з виноградників Івана Івановича сягає трьох кілограмів, а одна ягода – розміром з сірникову коробку.



Віднедавна тересвянці почали виготовляти вина з елітних сортів винограду – поки у невеликих кількостях, але з часом планують збільшувати обсяги. Як же зробити справді гарне вино? Що впливає на його якість? На ці питання Іван Ілько відповідає так: «Вино «робить» сорт винограду, грунт, клімат, а вже потім винороб. Також має бути відповідне обладнання, дотримана технологія та ідеальна чистота, щоб не занести бактерій».



Також при вирощуванні винограду важливо контролювати кислоту ягід. Для цього винороб використовує спеціальний pH-метр. Біле вино роблять при рівні pH 3,2, а червоне – 3,4. «Наприклад, з Ізабелли не вийде гарне вино, бо його в нас роблять при pH4, але за таких умов у ягоді вже мільйони бактерій. А ще роблячи вино з Ізабелли, не можна додавати по півтора кілограма цукру на бутель, як це роблять дилетанти. Це вже буде бурякове вино, але не виноградне», – пояснює виноградар.

Тересвянська сім’я бере участь у різноманітних ярмарках та винних фестивалях в Ужгороді та Івано-Франківську, де дивують колег розмаїттям вирощених власноруч сортів винограду. Віднедавна презентують і власні вина. Перевагу надають сухим винам, які є натуральними, на відміну від десертних, які роблять із додаванням спирту. 

Господар каже: зараз виноробство краю переживає застій, на відміну від сусідньої Івано-Франківщини, де ця галузь розвивається активніше, хоч і не є традиційною. Тамтешні фестивалі збирають виноградарів з усієї України, й авторитетні винороби, наприклад, Ігор Заїка, Іван Плачков читають там лекції. Натомість місцеві винарі не поспішають навчатися робити вино правильно, хоча наука ця дуже цікава.



«У цій справі багато нюансів. Важливою є температура бродіння: для червоного вина від 20 до 27 °С. Однак при 20°С вино буде мати фруктово-квіткові аромати, а при 25°С це вже будуть зовсім інші аромати –  шкіри, спецій, перцю. Лише Ви маєте прийняти рішення: буде це 20 чи 25°С. Чим більша температура, тим вино буде більш забарвлене, бо активніше виділяються антоціани. Також важливо, скільки часу тримати вино. Поки триває бурне бродіння, виділяється вуглекислий газ, доти нема загрози, що вино зіпсується, бо він не дає дійти кисневі до вина. Треба приймати рішення і як саме розчавити ягоду». 

Іван Ілько для виготовлення вина використовує обладнання італійського виробництва з нержавіючої сталі.

Вино також слід правильно вживати: сухе – охолодженим, воно мусить мати кислинку, а червоне можна й підігріти.



«Взагалі, то тільки у нас, в Білорусії і Росії вино вважається алкогольним напоєм, а в усьому світі це продукт харчування. У помірних кількостях воно корисне для здоров’я», –стверджує співрозмовник. Втім, лише за умови, якщо вино справжнє, а не те, що продають у магазинах.

«Зараз на полицях у магазинах вина втричі більше, ніж є виноградників, – мовить Іван Ілько. – Але не може пляшка вина коштувати 60 гривень. Це вода зі спиртом, ароматизатори і фарбники. На літр вина треба щонайменше два кілограми винограду, а елітні сорти мають ціну. Якісний виноград може коштувати і 50 грн. за кілограм. Тож собівартість вина буде відповідною. Звісно, порошкові вина поширені в усьому світі, але там такий продукт відповідно маркується. Також на пляшці має бути вказано регіон, де вирощено виноград». 

Ось і на пляшці вина від Ільків вказано: «виготовлено з винограду, вирощеного у регіоні Тересви». А на фоні – пейзаж  румунських гір, який відкривається з виноградників господаря.

До улюбленої справи тересвянські винороби підходять професійно та науково, починаючи від фіксації щоденної погодних умов, етапів процесу вирощування винограду до запису авторської технології створення напою. Є у Івана Івановича також ідея створити спілку виноградарів Тячівщини, на зразок тієї, що діє на Міжгірщині, де ще донедавна взагалі не вирощували виноград.

Крім винограду, Ільки вирощують персики, інжир, хурму та інші фрукти. Неустанна праця  приносить у буквальному сенсі щедрі плоди, і гілля гнеться під важкістю рясного врожаю.









«Хурма – теж культура унікальна. Це дерево, яке практично не хворіє, його не пошкоджують шкідники, живе 150-500 років і дає рясний урожай», – каже Іван Ілько.



Фрукти господарі сушать: в такий спосіб у них зберігаються всі вітаміни. З винограду виходять ароматні родзинки, приємно смакує і сушена хурма.

Зараз тересвянські винороби в очікуванні весняної посадки: саджанці для цього вже заготовлені, плануються і нові експерименти. 

«Ми вже показали, що можна вирощувати елітні сорти винограду, а зараз прагнемо довести, що з них можна робити класне вино – напій для душі та здоров’я», – підсумовує Іван Ілько.

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua






Коментарі (2)
Наталія
2/11/2020 9:19:15 AM  |  IP: 81.201.48.***
Дуже приємний, турботливий та працьовитий, процвітання вам у вашій клопіткій роботі, продовжуйте радовати нас своєю майстерністю, довгих вам років життя та всього найкращого
Ярослав
2/10/2020 6:07:31 PM  |  IP: 178.92.180.***
Здоров’я, терпіння та Божого благословіння, тобі пане Іване!

<<Попередня
1
Наступна>>
Додати коментар
Введіть число
 
 
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Cinema Citi